Een beauty contest?

Wat houd een beauty contest in ? Mrs Netherlands Universe  – Wat is het en wat houdt het in?

We kennen allemaal wel Miss Nederland, Miss Universe en Miss Word. Dit zijn allemaal beauty contesten. Beauty contesten zijn er in verschillende categorieën. Van kinderen tot oma’s en opa’s en voor zowel vrouwen als mannen. Zo heb je verkiezing waar je zelf voor betaald en waarbij je de kosten voor je eigen rekening neemt en een beauty contest waarbij de organisatie de kosten betaald als je wint en Nederland internationaal gaat vertegenwoordigen. Hier volg je een traject voor. Dit gaat zo bij de meeste professionele verkiezingen. Nederland kent vele verkiezingen in diverse categorieën. Zo heb je bijvoorbeeld ook een ‘Miss boerin’. Uiteindelijk gaat het erom wat de titel je te bieden heeft. Ga je bijvoorbeeld internationaal om Nederland te vertegenwoordigen in het buitenland of win je alleen de titel, naamsbekendheid en cadeautje’s. Je kan zelf beslissen of je het leuk vindt om een titel te dragen. Deze titel zal, verbonden aan het jaar dat je deze behaald, altijd op jouw naam blijven staan.

• Categorieën

We kennen in de verkiezing wereld diverse categorieën: Miss: ongehuwd en geen kinderen Mrs: Getrouwd en/of moeder of heeft een leeftijd vanaf 25jaar Ms: moeder maar niet getrouwd Categorie Mrs In de categorie Mrs mag je getrouwd zijn en kinderen hebben of ben je ouder dan 25 jaar. Aan alle beauty contesten waar de titel Miss voor staat mogen alleen dames deelnemen met een leeftijd tussen de 18 en de 24 jaar oud. Ben je ouder? Dan val je in de categorie Mrs. Je bent dan internationaal en voor het begrip ‘Miss’ te oud. Je kan alleen een land vertegenwoordigen waar je ook daadwerkelijk vandaan komt of geboren bent en waarvan je de identiteit draagt. Je kan geen titelhouder zijn van een land waarvan je niet de roots hebt en waar je niet geboren bent.

• Organisatie

Alle verkiezingen werken op hun eigen manier. Je kunt geen verkiezingen met elkaar vergelijken omdat iedere verkiezing verschillend te werk gaat. Zo is de ene verkiezing bijvoorbeeld professioneler dan de andere verkiezing. Bij Mrs Netherlands Universe is de winnares nooit van tevoren bekend en zal deze ook nooit op voorhand al worden gekozen . Een waardige Mrs die onze titel draagt en Nederland vertegenwoordigd moet meer zijn dan alleen een beauty. We zijn op zoek naar een beauty mét inhoud. Daarom heeft Mrs Netherlands Universe een halfjaar durend traject opgezet. Zo leren we de kandidates goed kennen en leiden ze op tot een waardige beauty queen. Na dat halfjaar kan pas worden bepaald wie er klaar voor is om Nederland internationaal op de kaart te zetten.

• De aanmeldingsprocedure van Mrs Netherlands Universe

Wanneer je interesse hebt om deel te nemen aan Mrs Netherlands Universe meld je jezelf eerst aan via deze website. Je vult de gegevens volledig en naar waarheid in en stuurt deze op. Nadat wij jouw gegevens hebben ontvangen, sturen we jou de officiële uitnodiging voor onze castingdag. Deze vindt vrijwel altijd plaats in het begin van januari. Indien je besluit om naar onze castingdag te komen, hoor je diezelfde avond nog of jij geselecteerd bent door onze vakjury en tot één van onze finalisten behoort. De castingdag Mrs Netherlands Universe houdt minimaal één fysieke castingdag. bij uitzondering zullen we er voor kunnen kiezen om kandidates online mee te nemen op de tweede castingdag. Om deel te nemen aan de castingdag vragen wij altijd om je opgestuurde formulieren ingevuld en mee te nemen.je zal op de foto worden gezet door enkele fotografen van ons team,je krijgt presentatie training, catwalk les van onze catwalk coach en wordt je beoordeeld door onze deskundige jury. Daarnaast maak je deze dag ook kennis met ons team. Redenen om eventueel een tweede castingdag te houden zijn ondermeer een groot aantal afzeggingen of onvoldoende geselecteerde kandidates om met het traject van start te gaan. Ook worden er dames uitgenodigd bij de tweede castingdag die door een privé ( goede) rede niet aanwezig konden zijn.Om uit te kunnen worden genodigd dient men ten alle tijden het vragenformulier hebben terug gestuurd.

• Finalist

Ben je geselecteerd als finalist, dan zal je korte tijd later voor het eerst met de complete selectie bijeenkomen. Het aantal finalisten dat wordt geselecteerd verschilt per jaar. Als finalist zit je in de race voor de titel ‘Mrs Netherlands Universe’. Een titel waarmee je Nederland internationaal en op kosten van onze organisatie mag vertegenwoordigen in het buitenland. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, volg je ons halfjaar durende traject. Dit traject bestaat ondermeer uit: diverse fotoshoots, je inzetten voor het goede doel dat wij met onze verkiezing ondersteunen, catwalk en presentatie les en een aantal opdrachten. Onder deze opdrachten vallen bijvoorbeeld: het maken van een filmpje in het Engels over huiselijk geweld, het zelf ontwerpen of huren van een nationaal kostuum, het doen van een fotoshoot om huiselijk geweld meer onder de aandacht te brengen en het inzamelen van kleding en spullen voor opvangtehuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld. Met deze opdrachten kunnen wij als organisatie de verschillende competenties van de finalisten bepalen en heb je de mogelijkheid jezelf beter te leren kennen. Wat zijn bijvoorbeeld jouw verborgen talenten waarvan je eerder het bestaan niet wist? Tevens leren wij hoe je jezelf als finalist in de markt kunt zetten en op die manier jouw titel als finalist van Mrs Netherlands Universe kan verbinden aan bedrijven om hier zakelijke overeenkomsten mee te sluiten. Hoe beter je hierin wordt en deze vaardigheid ontwikkelt hoe minder kosten je uiteindelijk zal hoeven te dragen. Zo kan je bijvoorbeeld winkels aanspreken om een jurk gesponsord te krijgen voor de finaleshow.

• Bijeenkomsten als finalist

Op de eerste bijeenkomst die je als complete groep finalisten hebt, maak je kennis met de titelhouders en vertellen zij je uitgebreid over hun ervaring. Daarnaast krijg je catwalk les, wordt het traject uitgelegd, krijg je les om jezelf te presenteren en maak je uiteraard kennis met je groepsgenoten en met de organisatie. De bijeenkomsten die hierop volgen zullen bestaan uit fotoshoots en trainingen. Voorafgaande aan deze bijeenkomsten ontvang je telkens een schriftelijke briefing. Zo weet je van tevoren precies wat jou te wachten staat. De bijeenkomsten vinden in het begin één keer per maand plaats en in de laatste maanden voor de finale twee keer per maand. Deze bijeenkomsten zijn verplicht. De data heb je ontvangen toen je jezelf hebt aangemeld, en de uitnodiging hebt ontvangen voor de castingdag. Naast de verplichte bijeenkomsten kunnen er onverwachte uitstapjes zijn. Deze zijn niet verplicht en zijn gesponsord . Trainingsdagen houden in, trainingen vanaf 10.30 tot max 19.00 en vinden plaats in Den Haag en omstreeks ( Rijswijk)

• Wat wordt er verwacht van een finalist

Als finalist wordt van jou inzet, enthousiasme en motivatie verlangt. We zijn niet alleen op zoek naar een beauty. We zoeken naar een beauty mét inhoud. Ook je persoonlijkheid speelt dus een belangrijke rol. Zo dien je je als finalist in te zetten voor het goede doel: ‘Stop domestic violence against women’ en je dient de opdrachten die je krijgt naar behoren uit te voeren. Je volgt het traject om uiteindelijk de felbegeerde titel te winnen en om gekozen te worden tot Mrs Netherlands Universe. Het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid om nieuwe vriendinnen te ontmoeten, maar een beauty contest draait allereerst om het winnen van de titel en het internationaal vertegenwoordigen van Nederland.

• Wat zijn jouw taken als Mrs 

als Mrs vertegenwoordig je Nederland internationaal. Daarnaast ben je een jaar lang het gezicht en visitekaartje van onze verkiezing. Zodoende promoot je jouw titel. Zo vindt er kort na je kroning een officiële fotoshoot plaats samen met de Runner ups (2e en 3e plaats).( dit kan jaarlijks verschillen en is de organisatie niet verplicht aan) Daarnaast is het jouw taak om het jaar erop de nieuwe winnares te kronen (overkronen). Veel titelhouders maken onderdeel uit van het traject dat op hun traject volgt. Zij helpen mee om een opvolger te zoeken voor hun titel en kunnen ervoor kiezen onderdeel te willen uitmaken van het team. Er kunnen leuke uitnodigingen of opdrachten op je pad komen die gerelateerd zijn aan je titel. Je bent vrij om te beslissen of je hieraan wilt deelnemen. Het dragen van je titel is prima te combineren met je baan en/of het moederschap.

• Kosten

Deelnemen aan een verkiezing is een investering in jezelf. Hier zitten enkele kosten aan verbonden. Zo betaal je voor iedere verkiezing in Nederland een fee ( deelname kosten) . De fee van Mrs Netherlands Universe ligt relatief laag. Ook dien je je eigen finalekleding / avondjurk te regelen. Als je je ontwikkelt in het zoeken van je eigen sponsoren hoeft jouw deelname aan een verkiezing niet veel tot niks te kosten. Zie je deelname als een opleiding. Ook hiervoor betaal je lesgeld. Bij Mrs Netherlands Universe wordt je in feite opgeleid tot een Mrs of een Miss /Super Model. Je leert competenties aan die je de rest van je leven kan gebruiken en ontwikkelt jezelf als persoon. Hier heb je je hele verdere leven profijt van.

• Selectie Mrs Netherlands Universe

We starten ieder jaar met een grote groep. Onze ervaring is dat er altijd dames zijn die in de loop van het traject afhaken. Daarnaast doen we geen uitspraken over het aantal deelnemers in de groep. Kort na de casting op de eerste bijeenkomst komen we voor het eerst samen als complete groep. Dan zal je al je medefinalisten ontmoeten.

• Overeenkomst

Mrs Netherlands Universe werkt met een overeenkomst .We zijn geen organisatie die ondenkbare verwachtingen koestert van onze kandidates.Daarnaast werken wij slechts met een overeenkomst niet met een ( wurg ) contract . Dit doen wij zodat beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en zodat hier geen onduidelijkheden over bestaan. Dit is zowel fijn voor de finalist als voor de organisatie, omdat beide partijen zich hierop kunnen beroepen.De overeenkomst zal mondeling met elkaar worden overlegd en worden toegelicht nadat iemand geselecteerd wordt als finalist en is derhalve voordien niet van toepassing. Tijdens overleg van de overeenkomst , kan te allen tijde worden afgezien van deelname. Daarnaast zijn in het overeenkomst  de verplichte dagen o.a trainingsdagen en de dag van de finale en opdrachten opgenomen en andere belangrijke details die van belang zijn voor de finaliste  .je kan te allen tijde zelf besluiten te stoppen met het traject. Er worden geen boetes opgelegd zoals men soms denkt. Wat onze overeenkomst betreft , deze is niet van belang voor derden en is puur van belang voor de kandidates. De organisatie hoeft zich niet gedwongen te voelen om dit te publiceren aan derden die geen vertrouwen hebben in ons. Daarnaast willen wij mede verkomen dat het in handen komt bij andere organisaties met verkeerde bedoelingen. Dit is een rede voor ons om onze werkwijze voor eigen bescherming voor onszelf te houden, zodat wij deze mondeling kunnen toelichten en zodat onze autonomie gewaarborgd blijft .Ook in de wereld van de verkiezingen komt namelijk jaloezie voor. En hier willen wij ons graag tegen bewapenen.

• Communicatie

Indien je vragen hebt met betrekking tot de verkiezing, kan je te allen tijde contact opnemen met Angelica Smeding (Director Mrs Netherlands Universe ).facebook ; Dir Misses nl Page  Bij afwezigheid van Angelica, zal Noa April Nouvelle (Assistent Director) aanspreekpunt zijn. Alleen zij kunnen je voorzien van de juiste informatie. Omdat we een autonome en onafhankelijke verkiezing zijn en we ons in onze manier van werken onderscheiden van veel andere verkiezingen, stellen we het zeer op prijs als alle communicatie over de Mrs verkiezing via de Director (Angelica) dan wel Assistent Director verloopt en niet via derden (social media c.q. dames met ervaring vanuit andere verkiezingen). Dit zorgt ervoor dat er geen onjuiste informatie wordt verspreid en/of onduidelijkheden ontstaan. Wij zijn wel degelijk telefonisch bereikbaar, alleen hebben er om privacy redenen voor gekozen dit telefonische contact te beperken tot de definitieve selectie aan dames. We onderhouden geen telefonisch contact met het grote publiek, daar we geen organisatie zijn met een algemeen servicenummer, maar het hier gaat om het nummer van (en direct contact met-) de director.

• Ben je Model?

Ook dan kan Mrs Netherlands Universe een leuke opstap zijn in je carriere. Het is onze ervaring dat oud finalisten, vanwege de naamsbekendheid die zij gedurende het finalistentraject vergaren, naderhand leuke aanbiedingen krijgen. Wel verlangen wij echter van je dat je er rekeningmee houdt dat je op de verplichte dagen aanwezig bent .

• Sponsors

Nederland doet al vanaf 2010 mee aan Mrs Universe. Als organisatie hebben wij al sinds 2015 een fantastische leuk team om ons heen en staan ieder jaar weer met een grote groep dames op het podium. Dit zouden we niet kunnen redden als we niet professioneel te werk zouden gaan. Daarnaast hebben we nog nooit dames sponsorgeld binnen laten halen of hiertoe gedwongen.
Te nimmer meer hebben we onze finalistes op wat voor manier dan ook gedwongen om geld uit eigen zak te betalen. Derden die dit over ons vertellen beschadigen hiermee onze naam en dit is strafbaar. Het valt onder het strafbaar feit: smaad en laster. Wij zijn er als organisatie zelfs zwaar op tegen om op die manier te werk te gaan voor ons goede doel.
Wij steunen ons doel door middel van het inzamelen van kleding en spullen, zoals ook vermeld wordt op onze website. Er zijn inderdaad verkiezingen te noemen waar zelf dient te worden bijgedragen. Dit gebeurt echter niet bij onze verkiezing. Wij wijzen onze kandidaten er daarom altijd op geen verkiezingen met elkaar te vergelijken. Indien de verkiezing waaraan je deelneemt op die manier handels, besluit in zo’n geval met de verkiezing te stoppen. Op die manier worden onprofessionele verkiezingen in de kiem gesmoord en worden wij als verkiezing niet gedupeerd.